Talent Hub Eastern Finland
Itä-Suomen elinvoimasta huolehtiminen on meidän yhteinen asiamme. Tarvitsemme uusia näkökulmia, ideoita, innovaatioita ja yhteistyömahdollisuuksia. Alueemme menestyy, kun otamme kaikki mukaan yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen. Tavoitteenamme on vastaanottavainen ja inklusiivinen Itä-Suomi, joka tarjoaa työtä, toimeentuloa ja hyvää elämää kaikille alueella asuville.
Talent Hub Eastern Finland -ryhmähanke pohjautuu kuuden oppilaitoksen yhteistyöhön Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella. Hankkeeseen osallistuvat Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria, Savon ammattiopisto ja Ylä-Savon ammattiopisto.
Tavoitteemme on, että alueellemme saapuneet kansainväliset opiskelijat ja täällä jo asuvat maahanmuuttaneet löytävät paikkansa, työllistyvät ja kotoutuvat Itä-Suomeen. Autamme kansainvälisiä opiskelijoita konkreettisesti tutustumaan suomalaiseen työelämään, rakentamaan verkostoja, oppimaan kieltä ja löytämään harjoittelu- ja työpaikkoja sekä mahdollisuuksia yritystoimintaan. Työnantajille tarjoamme tukea ja työkaluja kansainvälisten työntekijöiden rekrytointiin, perehdyttämiseen ja kielen oppimiseen työpaikalla sekä suomalaiseen työkulttuuriin sopeutumiseen. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama (ESR +) ja kesto on 9/2023–8/2027.
Opiskelijalle
Verkkokurssi auttaa kansainvälisiä opiskelijoita ja vastavalmistuneita tutustumaan Itä-Suomen työelämän käytäntöihin. Opintojakso sisältää itseopiskelumateriaaleja, joiden avulla opiskelijat voivat oppia lisää paikallisista työskentelytavoista esimerkiksi harjoitteluun valmistautuessaan.
Kurssi sisältää myös materiaaleja ja tehtäviä, jotka auttavat opiskelijoita tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja osaamistaan paikallisilla työmarkkinoilla. Kurssimateriaalit ovat saatavilla sekä englanniksi että suomeksi. Kurssille pääsee missä ja milloin tahansa DigiCampus-verkkoalustan kautta: https://digicampus.fi/course/view.php?id=5044
Kurssiavain: MOOC.
Mitä kurssi tarjoaa
Kaikille avoimen verkkokurssin (MOOC eli massive open online course) tavoitteena on rakentaa Itä-Suomessa asuvien, opiskelevien ja työskentelevien kansainvälisten opiskelijoiden osaamista, luottamusta ja viihtyvyyttä.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- ymmärtää työelämän peruskäsitteitä Suomessa
- tunnistaa suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin liittyviä viitekehyksiä
- osaa kuvata osaamistaan ja vahvuuksiaan työelämän suhteen
- osaa käsitellä ja etsiä työmarkkinoihin ja kansainvälisiä opiskelijoita tukeviin palveluihin liittyvää tietoa
Kurssin aiheita ovat:
- työelämä ja hyvinvointiyhteiskunta Suomessa
- työkulttuurin keskeiset piirteet
- työntekijöiden ja työnantajien oikeudet ja velvollisuudet
- yleiset ja siirrettävät taidot nykyaikaisessa työelämässä
- haku- ja rekrytointiprosessi
- osaamisen tunnustaminen
- verkostoituminen
Kurssin kulku
Rekisteröidyttyään DigiCampuksen verkko-oppimisalustalle opiskelijat pääsevät suoraan kaikkiin moduuleihin ja kurssimateriaaleihin. Opiskelijat voivat käyttää kurssimateriaaleja joustavasti ja suorittaa kurssimoduuleja missä tahansa järjestyksessä yksilöllisten tarpeiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Opiskelija voi myös käyttää itsearviointityökaluja, oppimistehtäviä ja oppimisportfoliota työelämän teemojen tutkimiseen sekä vahvuuksiensa ja osaamisensa tunnistamiseen. Kursseja ja oppimistehtäviä ei arvioida eikä niistä anneta opintopisteitä tällä hetkellä.
Lisätietoja
Jos sinulla on kysyttävää ja tukea kurssin sisältöön liittyen, älä epäröi ottaa yhteyttä!
Sami Tanskanen, sami.tanskanen@uef.fi, 050 355 8857
Soile Ruotsalainen, soile.ruotsalainen@uef.fi, 050 476 5668
Opiskelijan osaamisen osoittamisen tueksi ja vahvistamiseksi tehdään osaamispasseja eri koulutusaloille. Osaamispassi on selkeä asiakirja, jonka avulla työnhakija kertoo itsestään ja osaamisestaan. Tämä helpottaa työnhakutilanteessa, sillä osaamispassin avulla työnantajan on helpompaa ymmärtää, mitä taitoja ja työkokemusta työnhakijalla on. Osaamispassiin sisältyy työnhakijan oman arvion lisäksi myös ammattiopettajilta ja työelämästä saatu palaute.
Osaamispasseja tehdään toisella asteella opiskeleville, esimerkiksi hoiva-avustajille, lähihoitajille, toimitilahuoltajille, leipureille, kokeille, tarjoilijoille ja levyseppähitsaajille. Yliopisto-opiskelijoille on tehty osaamispassien luonnoksia asiantuntijatehtäviin suuntautuville sekä kemian alalle.
Hyödyt asiakkaalle
Työnhakuvaiheessa maahanmuuttaneet joutuvat usein haastavaan asemaan puutteellisen kielitaidon vuoksi. Tämä vaikeuttaa osaamisen esilletuomista ja työllistymistä.
Opiskelija voi käyttää osaamispassia
- työhakemuksen liitteenä
- työhaastattelussa
- korvaamassa CV:tä ja työhakemusta
- apuna CV:n ja työhakemuksen laatimisessa.
Osaamispassi tuo konkretiaa osaamisen esittelyyn työnhakutilanteessa. Se auttaa myös työnantajaa löytämään sopivan henkilön kuhunkin työtehtävään.
Palveluprosessi
Osaamispasseja tehdään eri aloille yhdessä alan opettajien ja työelämän edustajien kanssa. Opiskelija täyttää valmistumisen loppuvaiheessa oman alansa osaamispassin, jossa hän arvioi yhdessä opettajan kanssa työelämä-, ammatti- ja kielitaitoaan sekä kirjoittaa itsestään motivaatiokirjeen.
Lisätiedot
Ota rohkeasti yhteyttä!
Sari Väänänen, sari.vaananen@sakky.fi, 044 785 4025
Pauliina Korhonen, pauliina.korhonen@sakky.fi, 044 785 3403
Palvelussa etsitään eri koulutus- ja osaamistaustoista tuleville henkilöille paras ja tehokkain tapa edetä ja työllistyä. ROPO-tiimissä olevien oppilaitosten ohjaustyötä tekevät henkilöt kehittävät yhdessä toimenpiteitä, joiden avulla valmistumassa olevat ja vasta valmistuneet kansainväliset opiskelijat työllistyisivät parhaiten.
Ohjauksessa hyödynnetään opiskelijan oman oppilaitoksen sekä muiden hankkeessa olevien oppilaitosten opintotarjontaa. Yhteistyötä tehdään myös alueen työnantajien ja työllisyysalueen toimijoiden kanssa.
Hyödyt asiakkaalle
Ratkaisukeskeinen opinto-ohjaus (ROPO) palvelee kansainvälisiä opiskelijoita sekä työnantajia.
Ratkaisukeskeinen opinto-ohjaus tarjoaa
- tietoja ja taitoja onnistuneen työnhakuun
- henkilökohtaista ohjausta myös valmistuneelle opiskelijalle
- tietoa opiskelumahdollisuuksista hankkeen muista oppilaitoksista
- kontakteja ja tapaamisia yritysten kanssa erityyppisissä tapahtumissa
- kansainvälisiä työnhakijoita yrityksille
- yhteistyömahdollisuutta yrityksille eri koulutusalojen ja ohjaustyötä tekevien kanssa
Palveluprosessi
Ratkaisukeskeinen opinto-ohjaus (ROPO) sisältää
- henkilökohtaisen tilanteen kartoituksen oppilaitoksen ohjaushenkilön kanssa
- tutustumisen eri oppilaitosten opintotarjontaan ja ohjauksen jatko-opintoihin
- työnhakupajat ja esimerkiksi MOOC-koulutuksen oppilaitosten eri koulutusaloilla
- valmistuneiden opiskelijoiden alumnitoiminnan
- erilaiset rekrytointi- ja koulutustapahtumat yksittäistä opiskelijaa ohjaten ja tukien
- opiskelijalle ja alumnille tarjottavan ohjausavun palveluprosessin edetessä.
Oppilaitoksen opiskelija otetaan palveluun opintojen loppuvaiheessa. Alumnitoiminta mahdollistaa tuen saamisen myös valmistumisen jälkeen. Yhteistyöstä yritysten kanssa on tarkoitus tehdä jatkuvaa, joustavaa ja kaikille osapuolille mahdollisimman hyödyllistä.
Lisätiedot
Ota rohkeasti yhteyttä!
Juhani Lantto, juhani.lantto@sakky.fi, 044 785 3355
Hanna Reinikainen, hanna.reinikainen@uef.fi, 044 016 2643
Mervi Keinänen, mervi.keinanen@riveria.fi, 050 331 5823
Kansainvälisen opiskelijan yrittäjyyspolku tarjoaa kattavan tuen opiskelijoille, jotka haluavat kehittää omaa liikeideaansa ja aloittaa yrittäjänä. Palvelu sisältää seuraavat osa-alueet:
- Opintojakso: Opintojakson tavoitteena on auttaa opiskelijoita kehittämään realistinen ja toteuttamiskelpoinen liikeidea. Korkeakouluissa opintojakso on englanniksi nimellä Realistic Business Idea ja ammatillisissa oppilaitoksissa opintojakson nimi on Realistinen liikeidea selkeällä suomella.
- Henkilökohtainen valmennus: Opiskelijat saavat tukea liikeidean kehittämisessä sekä yksilö- että ryhmävalmennuksissa.
- Liikeidean arviointi ja kehittäminen: Opiskelijat työstävät liikeideaa itsenäisesti ja valmennustapaamisten tuella.
- Kontaktiverkoston luominen: Opiskelijat saavat tukea opintojakson valmentajilta oman kontaktiverkoston kasvattamiseksi ja liikeidean eteenpäinviemiseksi.
- Digitaalinen yhteisö: Tavoitteena on kehittää digitaalinen yhteisö kansainvälisille alkaville yrittäjille. Yhteisö tarjoaa vertaistukea ja verkostoitumismahdollisuuksia.
Opintojakso on suunnattu yritystoiminnan aloittamista suunnitteleville. Digitaalinen yhteisö on tarkoitettu myös jo yritystoiminnan aloittaneille kansainvälisille opiskelijoille ja valmistuneille.
Hyödyt opiskelijalle
- Liikeidean kehittäminen: Opiskelija saa tukea ja ohjausta liikeidean kehittämisessä.
- Liiketalouden ja yrittäjyyden kielen oppiminen: Opiskelija oppii käyttämään liiketalouden käsitteitä, jotka helpottavat yhteistyötä yritysneuvojien ja rahoittajien kanssa.
- Verkostoituminen ja sosiaalisen pääoman vahvistuminen: Opiskelija luo kontakteja muihin yrittäjiin, asiantuntijoihin ja mahdollisiin yhteistyökumppaneihin.
Palvelupolku opiskelijan näkökulmasta
Opintojakso
- Alkuhaastattelu ja perehdytys: Opiskelijat osallistuvat aloitustilaisuuteen, jossa he saavat yleiskuvan ohjelmasta ja tavoitteista.
- Itsenäinen liikeidean työstäminen: Opiskelijat työstävät omaa liikeideaansa itsenäisesti ja saavat tässä vaiheessa myös ohjausta ja sparrausta.
- Valmennustapaamiset: Valmennustapaamisissa opiskelijat saavat palautetta ja ohjausta liikeideansa kehittämiseen.
- Loppukoe: Opiskelijat esittelevät liikeideansa ja osoittavat osaamisensa.
- Suosituskirje: Onnistuneet opiskelijat saavat suosituskirjeen, jota voi hyödyntää esimerkiksi rahoitushakemuksissa.
Digitaalinen yhteisö
Kansainvälisellä opiskelijalla tai yrittäjänä toimivalla on mahdollisuus liittyä hankkeen tukemana digitaaliseen yhteisöön. Hän saa näin mahdollisuuksia luoda kontakteja sekä verkkoalustalla että kasvokkain ja edistää verkostoitumista toimintaympäristönsä sekä toisten yrittäjien kanssa.
Lisätiedot
Daniel Bågeberg, daniel.bageberg@karelia.fi, 050 324 0290
Riku Jalonen, riku.jalonen@sakky.fi, 044 785 8360
Heidi Wilska, heidi.wilska@riveria.fi, 050 577 7852
Ryhmämentorointiohjelma yhdistää työnantajat, eri alojen asiantuntijat ja kansainväliset opiskelijat (aktorit). Mentorina ohjelmassa voi toimia itsenäinen asiantuntija tai työnantajaorganisaatio yhden tai useamman asiantuntijan voimin. Mentoreiden pääasiallinen rooli on haastaa ja ohjata aktoreita kehittämään työelämä- ja verkostoitumistaitojaan. Mentorointikieli on englanti.
Mentorointitapaamisten teemoina voivat olla esimerkiksi
- Ammatillinen kasvu ja urakehitys
- Oman osaamisen tunnistaminen ja markkinointi
- Työnhaun taidotverkostoituminensuomalainen kulttuuri ja työelämäorganisaatioon ja toimialaan tutustuminenyrittäjyys ja (tutkimus)rahoitus
- Työhyvinvointi ja ajanhallinta
Mentorointiohjelmaan osallistumisen hyödyt opiskelijalle:
- Työnhaussa kehittyminen sekä erilaisiin urapolkuihin tutustuminen
- Ammatillisen asiantuntijuuden ja omien vahvuuksien löytäminen
- Viestintä ja vuorovaikutus muiden kanssaammatillisten verkostojen rakentaminen
- Itseluottamuksen ja itsetuntemuksen kehittyminen
Mentorointiohjelman vaiheet (marras-toukokuu)
- Mentorivalmennus verkossa (2 h)
- Ohjelman käynnistystilaisuus ja ryhmien ensimmäinen tapaaminen verkossa (2 h)
- Ryhmän kanssa sovitut tapaamiset (suositus 4–5 kertaa)
- Verkostoitumistilaisuus (3 h)
- Ohjelman päätöstilaisuus (3 h)
Mentorointiprosessin keskeiset vaiheet ovat 2. ja 3. Ohjelman kokonaiskesto on noin 20 h / mentori. Mentorointi ei ole sidottu paikkakuntaan, vaan sen voi suorittaa myös verkkoympäristössä.
Opiskelijat valitsevat itselleen sopivan mentorointiryhmän mentorin/työnantajaorganisaation itsestään kirjoittaman mentoriprofiilin perusteella. Mentorointiryhmät sopivat tapaamisten toteutustavan (etä- ja/tai lähitapaamiset).
Seuraavan mentorointiohjelman (marraskuu 2025-toukokuu 2026) päivämäärät ja ohjelmaan hakuajat julkaistaan kevään 2025 aikana.
Lisätiedot
Ota rohkeasti meihin yhteyttä!
Marko Pietilä, marko.pietila@uef.fi, 040 355 3039
Minna Tarvainen, minna.tarvainen@savonia.fi, 044 785 6981
Sanna Jeskanen, sanna.jeskanen@karelia.fi, 050 462 2478
Oppilaitosten alumnitoiminta tarjoaa erilaisia palveluja valmistuneille opiskelijoille. Palvelut riippuvat oppilaitoksesta, mutta esimerkiksi ammatillinen jatkokouluttautuminen, alumnitapaamiset ja työelämäyhteistyö ovat yleisiä alumnitoiminnan muotoja. Alumneilla on myös mahdollisuus osallistua oppilaitosten toimintaan valmistumisen jälkeenkin esimerkiksi mentoroimalla opiskelijoita tai kutsumalla opiskelijaryhmiä työpaikkavierailuille.
Alumnitoiminnan hyödyt
- Ammatillisen osaamisen kehittäminen jatkuvan oppimisen, jatko-opintojen ja täydennyskoulutuksen avulla
- Työelämäverkostojen vahvistaminen sekä alumnien kesken että opiskelijoiden ja työelämän edustajien välillä
- Mahdollisuus osallistua koulutuksen kehittämiseen työelämäyhteistyökumppanina
Tule mukaan alumnitoimintaan
Alumniksi rekisteröidytään valmistumisen yhteydessä tai erillisellä rekisteröitymislomakkeella. Tutustu oman oppilaitoksesi alumnitoimintaan ja tule mukaan!
Karelia-ammattikorkeakoulu
https://www.karelia.fi/alumnitoiminta/
alumni(at)karelia.fi
Riveria
https://www.riveria.fi/riveria/alumnitoiminta/
SAKKY
https://sakky.fi/fi/koulutukset/alumnitoiminta-maahanmuuttaneille
juhani.lantto(at)sakky.fi
Savonia-ammattikorkeakoulu
https://www.savonia.fi/tutustu-savoniaan/tietoa-savoniasta/alumnitoiminta/
alumni(at)savonia.fi
UEF
https://www.uef.fi/fi/alumni
alumni(at)uef.fi
Työnantajalle
Tavoitteena on, että kynnys kansainvälisten osaajien palkkaamiseen madaltuu ja siitä tulee luonteva osa organisaation jokapäiväistä toimintaa.
Autamme työnantajia
- löytämään osaavaa työvoimaa
- tunnistamaan kansainvälisten opiskelijoiden potentiaalin
Tarjoamme tukea ja konkreettisia työkaluja
- kansainvälisten työntekijöiden rekrytointiin
- perehdyttämiseen
- kielen oppimiseen työpaikalla
- suomalaiseen työkulttuuriin sopeutumiseen
Työpaikkaohjaajakoulutus tukee työnantajia ja erityisesti työpaikkaohjaajia kansainvälisten opiskelijoiden ohjauksessa työpaikalla. Koulutus koostuu kahden tunnin lähikoulutuksesta ja virtuaalisesta, ThingLink -materiaalipaketista. Koulutuksen ja materiaalin laatimisessa hyödynnetään työpaikkaohjaajille pilotoitavan palvelun, Teams-tukituokioiden, kokemuksia ja tuloksia.
Hyödyt työnantajalle, työpaikkaohjaajalle ja opiskelijalle
Työnantaja saa koulutuksesta keinoja lisätä työpaikan kieli- ja kulttuuritietoisuutta ja rohkeutta palkata kansainvälinen osaaja. Työpaikkaohjaaja saa konkreettisia työvälineitä kansainvälisen opiskelijan ohjaukseen. Opiskelija hyötyy työpaikkaohjaajan ohjausosaamisesta, kun hän etenee opinnoissaan ja integroituu työyhteisöön.
Lisätiedot
Mirja Iskanius, mirja.iskanius@ysao.fi,040 558 5454
Minna Jääskeläinen, minna.jaaskelainen@ysao.fi, 050 300 7102
Pauliina Korhonen, pauliina.korhonen@sakky.fi, 044 785 3403
Maarit Paaso, maarit.paaso@riveria.fi, 050 347 6696
Opiskelijan osaamisen osoittamisen tueksi ja vahvistamiseksi tehdään osaamispasseja eri koulutusaloille. Osaamispassi on selkeä asiakirja, jonka avulla työnhakija kertoo itsestään ja osaamisestaan. Tämä helpottaa työnhakutilanteessa, sillä osaamispassin avulla työnantajan on helpompaa ymmärtää, mitä taitoja ja työkokemusta työnhakijalla on. Osaamispassiin sisältyy työnhakijan oman arvion lisäksi myös ammattiopettajilta ja työelämästä saatu palaute.
Osaamispasseja tehdään toisella asteella opiskeleville, esimerkiksi hoiva-avustajille, lähihoitajille, toimitilahuoltajille, leipureille, kokeille, tarjoilijoille ja levyseppähitsaajille. Yliopisto-opiskelijoille on tehty osaamispassien luonnoksia asiantuntijatehtäviin suuntautuville sekä kemian alalle.
Hyödyt asiakkaalle
Työnhakuvaiheessa maahanmuuttaneet joutuvat usein haastavaan asemaan puutteellisen kielitaidon vuoksi. Tämä vaikeuttaa osaamisen esilletuomista ja työllistymistä.
Opiskelija voi käyttää osaamispassia
- työhakemuksen liitteenä
- työhaastattelussa
- korvaamassa CV:tä ja työhakemusta
- apuna CV:n ja työhakemuksen laatimisessa
Osaamispassi tuo konkretiaa osaamisen esittelyyn työnhakutilanteessa. Se auttaa myös työnantajaa löytämään sopivan henkilön kuhunkin työtehtävään.
Palveluprosessi
Osaamispasseja tehdään eri aloille yhdessä alan opettajien ja työelämän edustajien kanssa. Opiskelija täyttää valmistumisen loppuvaiheessa oman alansa osaamispassin, jossa hän arvioi yhdessä opettajan kanssa työelämä-, ammatti- ja kielitaitoaan sekä kirjoittaa itsestään motivaatiokirjeen.
Lisätiedot
Sari Väänänen, sari.vaananen@sakky.fi, 044 785 4025
Pauliina Korhonen, pauliina.korhonen@sakky.fi
Future Talents -tiimi on monialainen, kansainvälisistä opiskelijoista koostuva opiskelijatiimi, joka pyrkii löytämään yhteistyömahdollisuuksia kansainvälisten koulutusten ja työnantajien välille. Opiskelijatiimi tapaa paikallisia työnantajia ja esittelee koulutusohjelmiamme ja opiskelijoiden osaamista. Tavoitteena on saada aikaan monenlaista yhteistyötä: opinnäytetöitä, harjoitteluja, projekti- ja osa-aikatöitä sekä pieniä tapausesimerkkejä opintojaksoille.
Yhteistyö tarjoaa työnantajalle
- Uusia ajatuksia ja tuoreita kehitysideoita
- Vaivattoman keinon saada kansainvälisiä opiskelijoita eri tehtäviin
- Mahdollisuuden työyhteisön kieli- ja kulttuuriosaamisen kasvattamiseen
- Luontevan tavan tehdä yhteistyötä oppilaitoksen kanssa
- Tuoretta tietoa koulutusaloista
- Positiivista työnantajanäkyvyyttä
- Mahdollisuuden toteuttaa sosiaalista vastuuta paikallistasolla
Hyödyt opiskelijalle
- Verkostoituminen muiden opiskelijoiden ja paikallisten työnantajien kanssa – parempi mahdollisuus työllistymiseen
- Tutustuminen suomalaiseen työelämään, kulttuuriin ja kieleen
- Pääsy asiantuntijoiden järjestämiin myynnin ja markkinoinnin koulutuksiin
- Erilaisten taitojen kehittäminen ongelmanratkaisussa, myynnissä ja neuvottelutilanteissa sekä projekti- ja tiimityössä
- Mahdollisuus saada opintopisteitä
Palveluprosessi
- Opiskelijatiimi ottaa yhteyttä paikallisiin yrityksiin tai tiimin voi myös kutsua kylään
- Opiskelijatiimi vierailee työnantajan luona, käy keskustelun yhteistyömahdollisuuksista ja sopii jatkotoimenpiteistä
- Toimeksiannot ja yhteistyöt toteutetaan
Lisätiedot
Sanna Jeskanen, sanna.jeskanen@karelia.fi, 050 462 2478
Johanna Taavitsainen, johanna.taavitsainen@savonia.fi, 044 785 6142
Marko Pietilä, marko.pietila@uef.fi, 040 355 3039
Sami Tanskanen, sami.tanskanen@uef.fi, 050 355 8857
Ryhmämentorointiohjelma yhdistää työnantajat, eri alojen asiantuntijat ja kansainväliset opiskelijat (aktorit). Mentorina ohjelmassa voi toimia itsenäinen asiantuntija tai työnantajaorganisaatio yhden tai useamman asiantuntijan voimin. Mentoreiden pääasiallinen rooli on haastaa ja ohjata aktoreita kehittämään työelämä- ja verkostoitumistaitojaan. Mentorointikieli on englanti.
Mentorointitapaamisten teemoina voivat olla esimerkiksi
- Ammatillinen kasvu ja urakehitys
- Oman osaamisen tunnistaminen ja markkinointi
- Työnhaun taidotverkostoituminensuomalainen kulttuuri ja työelämäorganisaatioon ja toimialaan tutustuminenyrittäjyys ja (tutkimus)rahoitus
- Työhyvinvointi ja ajanhallinta
Mentorointi tarjoaa mentorille ja työantajaorganisaatiolle
- Positiivista työnantajanäkyvyyttä ja mahdollisuuden toteuttaa sosiaalista vastuuta paikallistasolla
- Tilaisuuden tutustua kansainvälisten opiskelijoiden osaamiseen ja mahdollisuuden rekrytointiin
- Uusia näkökulmia ja innovaatioideoitatuoretta tietoa koulutusaloista ja tulevaisuuden työvoimastatilaisuuden verkostoitua ja tutustua eri kulttuureihin
- Mahdollisuuden kehittää valmennus- ja vuorovaikutustaitoja sekä kielitaitoa
Mentorointiohjelmaan osallistumisen hyödyt opiskelijalle:
- Työnhaussa kehittyminen sekä erilaisiin urapolkuihin tutustuminen
- Ammatillisen asiantuntijuuden ja omien vahvuuksien löytäminen
- Viestintä ja vuorovaikutus muiden kanssaammatillisten verkostojen rakentaminen
- Itseluottamuksen ja itsetuntemuksen kehittyminen
Mentorointiohjelman vaiheet (marras-toukokuu)
- Mentorivalmennus verkossa (2 h)
- Ohjelman käynnistystilaisuus ja ryhmien ensimmäinen tapaaminen verkossa (2 h)
- Ryhmän kanssa sovitut tapaamiset (suositus 4–5 kertaa)
- Verkostoitumistilaisuus (3 h)
- Ohjelman päätöstilaisuus (3 h)
Mentorointiprosessin keskeiset vaiheet ovat 2. ja 3. Ohjelman kokonaiskesto on noin 20 h / mentori. Mentorointi ei ole sidottu paikkakuntaan, vaan sen voi suorittaa myös verkkoympäristössä.
Opiskelijat valitsevat itselleen sopivan mentorointiryhmän mentorin/työnantajaorganisaation itsestään kirjoittaman mentoriprofiilin perusteella. Mentorointiryhmät sopivat tapaamisten toteutustavan (etä- ja/tai lähitapaamiset).
Seuraavan mentorointiohjelman (marraskuu 2025-toukokuu 2026) päivämäärät ja ohjelmaan hakuajat julkaistaan kevään 2025 aikana.
Lisätiedot
Ota rohkeasti meihin yhteyttä!
Marko Pietilä, marko.pietila@uef.fi, 040 355 3039
Minna Tarvainen, minna.tarvainen@savonia.fi, 044 785 6981
Sanna Jeskanen, sanna.jeskanen@karelia.fi, 050 462 2478
Työnantajan palvelumalli tarjoaa kattavan kokonaisuuden palveluita, joiden tavoitteena on vastata yritysten rekrytointitarpeisiin ja parantaa Itä-Suomen elinvoimaa. Palvelun kautta työnantajat saavat tietoa valmistuvista opiskelijoista sekä harjoittelua, opinnäytetöitä ja projektitöitä hakevista osaajista.
Palvelumallia kehitetään yhteistyössä maakuntien ja kuntien koulutus-, työllisyys- ja elinkeinopalveluiden kanssa, ja se suunnataan erityisesti pienille ja keskisuurille työnantajille.
Työnantajien palvelumalli tarjoaa työnantajille monia hyötyjä:
- toimivan yhteistyöverkoston, joka yhdistää alueen yritykset, oppilaitokset ja muut palveluntarjoajat
- ajantasaista ja luotettavaa tietoa kansainvälisestä työvoimasta ja sen hyödyntämismahdollisuuksista
- käytännönläheisiä työkaluja ja koulutuksia, jotka helpottavat harjoittelua, rekrytointia ja kiinnittymistä osaksi työyhteisöä
- paremman ymmärryksen koulutusohjelmista, opintoaloista ja niiden tarjoamista osaajista
Työnantajan palvelupolku alkaa usein tilanteista, joissa yrityksellä on
- pulaa työvoimasta
- tarve rekrytoida kansainvälinen osaaja, mutta esteenä voi olla esimerkiksi paperityön koettu hankaluus, kielitaito-ongelmat tai työturvallisuuskysymykset
- halu kehittää vientitoimintoja tai laajentaa toimintaa kansainvälisesti
Palveluprosessi etenee yksilöllisen palvelupolun mukaisesti, jossa ensin kartoitetaan työnantajan tarpeet. Sen jälkeen rakennetaan ratkaisuja, jotka yhdistävät työnhakijat ja työnantajat.
Lisätiedot
Sari Väänänen, sari.vaananen@sakky.fi, 044 785 4025
Pauliina Korhonen, pauliina.korhonen@sakky.fi
Keräämme tietoa kansainvälisistä opiskelijoistamme: heidän osaamisaloistaan, aiemmasta koulutuksestaan ja työkokemuksestaan. Tiedon avulla voimme löytää työnantajien tarpeisiin sopivia osaajavaihtoehtoja harjoittelijoiksi tai työntekijöiksi.
Tiedonkoonti perustuu systemaattisesti toistettaviin opiskelijakyselyihin. Opiskelijoiden vastausten perusteella on jo muodostunut laajentuva Talent Pool -osaajatietokanta. Talent Pool mahdollistaa kohdennettujen tapaamisten järjestämisen kansainvälisten opiskelijoiden ja työnantajien kesken.
Tietokannan hyödyntäminen käytännössä
Työnantaja voi ilmoittaa lisäresurssitarpeestaan Talent Hub Eastern Finland -yhteisölle. Tietopyynnön perusteella Talent Pool -osaajatietokannasta etsitään toivotun profiilin mukaisia opiskelijoita. Opiskelijoiden suostumuksella heidät esitellään työnantajalle, ja työnantaja päättää tämän jälkeen jatkotoimista. Jos opiskelijoiden joukosta löytyy sopiva osaaja työnantajalle, opiskelija saa toivomansa harjoittelu-, opinnäyte- tai työpaikan itselleen, ja työnantaja saa uuden tekijän työyhteisöönsä. Asiantuntijamme ovat käytettävissä koko prosessin ajan.
Lisätiedot
Johanna Taavitsainen, johanna.taavitsainen@savonia.fi, 044 785 6142
Eini Puhakka, eini.puhakka@savonia.fi, 044 785 6825
Marko Pietilä, marko.pietila@uef.fi, 040 355 3039
Maakuntien älykkään erikoistumisen toimialat ovat muodostaneet useita toimialaklustereita. Lisäksi Itä-Suomessa toimii muitakin vakiintuneita, eri toimialojen tarpeisiin keskittyviä yhteenliittymiä, joita koordinoivat usein alueelliset kehittämisyhtiöt.
Toimialaklusterit luovat vahvan pohjan tehokkaiden yhteistyömallien kehittämiseen yritysten, julkisten organisaatioiden, ammattiopistojen ja korkeakoulujen välillä.
Klustereille tarjottavia palveluita on mahdollista räätälöidä toimialakohtaisesti, kohdentaa viestintää ja suunnata toimintaa oikealle asiakasryhmälle. Tämä tekee yhteistyöstä vaikuttavampaa ja asiakaslähtöisempää.
Klusteriyhteistyön tavoitteena on
- parantaa työelämän rekrytointiosaamista
- tuottaa yrityksille kohdennettua koulutustietoa
- auttaa saman alan sisällä toimivia eri koulutusasteiden opiskelijoita sekä työnantajia kohtaamaan toisiaan.
Hyödyt asiakkaalle
Klustereihin ja toimialakohtaisiin yhteenliittymiin kuuluvat yritykset ja organisaatiot saavat ajantasaista ja luotettavaa tietoa kansainvälisistä opiskelijoista ja heidän osaamisestaan. Lisäksi oppilaitosten koulutusohjelmat ja opintoalat tulevat paremmin tunnetuiksi klustereissa mukana oleville työelämän edustajille.
Tavoitteena on, että kansainvälisten opiskelijoiden tuomat hyödyt konkretisoituvat yrityksille ja siten kansainvälisten osaajien rekrytointikynnys madaltuu. Lisäksi tuotamme klusteri- ja toimialakohtaisiin tapahtumiin kansainvälisiin osaajiin liittyvää sisältöä.
Palveluprosessi
Työnantajalle tarjolla olevat palvelut ja kansainvälisten osaajien hyödyt tuodaan esille esimerkiksi case tapausten avulla klustereiden ja toimialojen järjestämissä tapaamisissa sekä muissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Tämän jälkeen suunnitellaan yhdessä jatkotoimenpiteet, jotka voivat kohdistua toimialan kaikkiin yrityksiin tai vain osaan niistä.
Lisätiedot
Sari Väänänen, sari.vaananen@sakky.fi, 044 785 4025
Pauliina Korhonen, pauliina.korhonen@sakky.fi, 044 785 3403
Oppilaitosten alumnitoiminta tarjoaa erilaisia palveluja valmistuneille opiskelijoille. Palvelut riippuvat oppilaitoksesta, mutta esimerkiksi ammatillinen jatkokouluttautuminen, alumnitapaamiset ja työelämäyhteistyö ovat yleisiä alumnitoiminnan muotoja. Alumneilla on myös mahdollisuus osallistua oppilaitosten toimintaan valmistumisen jälkeenkin esimerkiksi mentoroimalla opiskelijoita tai kutsumalla opiskelijaryhmiä työpaikkavierailuille.
Alumnitoiminnan hyödyt
- Ammatillisen osaamisen kehittäminen jatkuvan oppimisen, jatko-opintojen ja täydennyskoulutuksen avulla
- Työelämäverkostojen vahvistaminen sekä alumnien kesken että opiskelijoiden ja työelämän edustajien välillä
- Mahdollisuus osallistua koulutuksen kehittämiseen työelämäyhteistyökumppanina
Kauppakamariaamiainen
Työnantaja, olet tervetullut hankkeen ja Pohjois-Karjalan kauppakamarin järjestämään aamiaistilaisuuteen 23.4.2025
Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä
Kieli- ja kulttuuritietoinen työpaikkaohjaaja -koulutus

Miten kansainväliset osaajat ovat solahtaneet työyhteisöön – katso videot!
Esihenkilöiden kokemuksia kansainvälisistä osaajista
Porokylän Leipomosta Ville Korkalainen, Hoivakoti Sireenipihasta Anu Hämäläinen ja Turula Engineeringistä Santtu Heikkinen jakavat kokemuksiaan siitä, kuinka he saivat tiimiinsä kv-osaajia ja kuinka he ovat osaltaan tukeneet kv-osaajien sopeutumista työelämään sekä työyhteisöön. Videolla he kertovat avoimesti myös siitä, mikä on aiheuttanut epävarmuutta ennen rekrytointia ja miten nämä haasteet on ratkaistu. Selkokielisen ohjauksen ja kansainvälisten työntekijöiden perehdytyksen kehittämiseen työnantajat ovat saaneet apua Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverialta ja Karelia-ammattikorkeakoululta.
Maailmalta Suomeen: Kv-osaajien kokemuksia Suomessa työskentelystä
Venäläistaustaiset Anton Zhirnov ja Katja Rodionova sekä myanmarilainen Shwe Yi Lin Maung kertovat videolla työnteosta Suomessa ja sopeutumisestaan työyhteisöön. He jakavat ajatuksiaan siitä, millaisia ennakkokäsityksiä heillä oli työelämästä ennen Suomeen tuloaan ja miten todellisuus on muuttanut niitä. Lisäksi he kuvaavat, miten heidät on otettu vastaan oman alansa työyhteisöissä. Kansainväliset työntekijät nostavat esiin myös haasteita ja onnistumisia integroitumisensa matkalla.
Työkavereita ympäri maailmaa
Millaista on työskennellä kansainvälisten osaajien kanssa? Videolla Porokylän Leipomosta Jonna Kärkkäinen, Hoivakoti Sireenipihasta Tanja Pehkonen ja Turula Engineeringistä Roman Surmai jakavat ajatuksiaan, kun he kuulivat ensimmäisen kerran kansainvälisten osaajien liittyvän työyhteisöön. Videolla käsitellään myös työskentelyn aikana kohdattuja haasteita ja sitä, miten ne on ajan myötä yhdessä ratkaistu. Aluksi kielimuuri mietitytti monia työntekijöitä. Hyvä valmistautuminen ja avoin keskustelu kuitenkin auttoivat työyhteisöä ottamaan kv-osaajat vastaan luottavaisin mielin. Työntekijät kertovat rehellisesti pohjoiskarjalaisen työyhteisön vastaanottokyvystä ja siitä, kuinka monimuotoisuus on vahvistanut työyhteisöä.
Haluatko tietää lisää kv-rekrytoinnista? Ota yhteyttä!

Paaso Maarit

Kolehmainen Sakari
Yritysasiantuntija
Tutkintokoulutus ja työelämäyhteistyö
Lisätietoja Talent Hub Eastern Finland -hankkeesta

Paaso Maarit

Tutustu myös hankekumppaniemme toimintaan
- UEF – UEFConnect
- Karelia-ammattikorkeakoulu
- Savonia – Talent Hub
- Savon ammattiopisto (Sakky)
- Ylä-Savon ammattiopisto YSAO