Kakkulaiturin menestystarinalle ei näy loppua – kahvilan pitäjät ryhtyivät yrittäjiksi vain 15-vuotiaina - Riveria
Opiskelijatarina, Nuori

Kakkulaiturin menestystarinalle ei näy loppua – kahvilan pitäjät ryhtyivät yrittäjiksi vain 15-vuotiaina

Kontiolahden Paiholan kehittyvän virkistysalueen vetonaula on sympaattinen kesäkahvila, jonne tullaan varta vasten pitkänkin matkan takaa. Menestyksen taustalla on aktiivinen yrittäjäyhteisö.

Tuoreen pullan tuoksu ottaa tulijan vastaan valoisassa, vaalein tekstiilein ja luonnonmateriaalein sisustetussa kahvilassa. Korkeista ikkunoista avautuu maisema hiljalleen virtaavalle Pielisjoelle. Tiskin takana ja keittiössä häärivät yrittäjät ja ystävykset Lyydia Väänänen ja Helmi Mäki.

– Pullanpaisto on aloitettava aamulla kukonlaulun aikaan, sillä pulla on kestosuosikkimme ja sitä menee päivän aikana paljon, Mäki sanoo.

Paiholan kehittyvälle virkistysalueelle vuonna 2018 perustettu Kakkulaituri on parin viime vuoden aikana noussut niin paikallisten kuin matkailijoidenkin suosioon. Kävijöitä riittää kauniina kesäpäivänä satoja: lapsiperheitä, mökkiläisiä, pyöräilijöitä ja turisteja.

Alueella on järjestetty myös monia tapahtumia Aki Palsanmäen huutokaupasta kyläjuhliin. Niitä aiotaan järjestää myös jatkossa.

– Tapahtumat ovat tuoneet valtavia määriä porukkaa myös kahvilaan, naiset kertovat.

Toiveena kokopäiväinen yrittäjyys


Paiholassa kukoistaa aivan omanlaisensa yhteisöllinen tekemisen meininki. Aluetta kehittävät Master Yhtiöt ja Huoltolinkki Oy, joista jälkimmäinen omistaa Kakkulaiturin kiinteistön ja alueella sijaitsevan maisemasaunan. Kakkulaiturin liiketoiminta puolestaan pyörii Väänäsen ja Mäen omien yritysten kautta. Lisäksi he työllistävät yhteensä vajaat kymmenen yksityistä ammatinharjoittajaa.

– Heillä on oma Y-tunnus, jonka kautta he laskuttavat meitä tekemistään tunneista. Se on kaikille toimiva järjestely.

Sekä Mäki että Väänänen käyvät yritystoiminnan ohella myös päivätöissä – Väänänen tosin osa-aikaisesti, sillä hänen merkonomiopintonsa Riveriassa ovat vielä kesken. Väänänen valmistui merkonomiksi vuonna 2022. Molempien toiveena on saada kahvilayrittäjyydestä kokopäivätyö.

– Jos saisin valita, olisin ehdottomasti kokopäiväinen yrittäjä. Mutta se vaatii vielä Kakkulaiturin toiminnan ja aukiolojen laajentamista, Väänänen sanoo.

Lyydia Väänänen
Lyydia Väänänen

”Ei se tämän vaikeampaa ole”


Mäki ja Väänänen ovat pyörittäneet Kakkulaiturin liiketoimintaa nyt neljä kesää. He olivat aloittaessaan vain 15-vuotiaita. He ovat harjoitelleet kassajärjestelmät, inventaariot, hankinnat, liiketoiminnan kehittämisen ja asiakaspalvelun työn ohessa. Myös virheitä on tehty, he myöntävät. Ensimmäisinä kesinä työvuorot olivat turhankin tiukkoja, tilaukset toisinaan vääränkokoisia ja palveluprosessikin hakusessa. Mutta kaikesta on opittu ja toimintaa kehitetty oppien perusteella.

– Haluamme kehittää kahvilaa jatkuvasti. Esimerkiksi viime kesänä kokeilimme lisätä valikoimaamme salaatit, ja se lähti heti luistamaan. Asiakkaat tykkäsivät kovasti, joten ne jäivät listalle, Mäki muistelee.

Viime vuonna Kakkulaiturin myynti oli ennätykselliset 90 000 euroa, vaikka kahvila oli avoinna vain toukokuusta elokuuhun. Se antaa yrittäjille uskoa myös tulevaisuuteen.

– Kyllä me jollakin aikavälillä alamme kokeilla myös muita kuin kesäaukioloaikoja. Ensin pitää kuitenkin ratkaista tilaongelma, sillä nykyisetkään asiakasmäärät eivät meinaa mahtua olemassa oleviin tiloihin. Kesällä apua tarjoaa iso terassi, mutta talvella siitä ei ole hyötyä.

Pihapiiriin pian avattava karavaanialue tulee melko varmasti myös lisäämään asiakasmääriä.

– Tämä on hieno ja houkutteleva ympäristö, jonne ihmiset tulevat varta vasten pitkänkin matkan takaa. Meidän pitää pystyä palvelemaan heitä, ja se vaatii toiminnan aktiivista kehittämistä, naiset toteavat.

Väänäsen ja Mäen mukaan yrittäjyydessä parasta ovat ne klassiset vastuu ja vapaus. Asiat voi tehdä omalla tavalla, työvuorot suunnitella oman elämän mukaan ja kokeilla uusia juttuja silloin, kun siltä tuntuu.

– Yrittäjyys on saatu julkisessa keskustelussa kuulostamaan vaikealta, mutta ei se tämän vaikeampaa ole. Kuka tahansa voi onnistua siinä.

Helmi Mäki
Helmi Mäki

Yrittäjä saa aina apua


Lyydia Väänäsen ja Helmi Mäen kaltaisten itsensätyöllistäjien ja osa-aikatyötä tekevien määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti. Digitalisaatio, automaatio ja alustatalous ovat muuttaneet työmarkkinoita pysyvästi ja synnyttäneet aivan uudenlaisia tapoja tehdä töitä.

– Yhä useampi työskentelee samanaikaisesti usealle eri toimeksiantajalle. Nämä muutokset tarjoavat uusia mahdollisuuksia työllistää itsensä myös yrittäjänä, kertoo Riverian Ammatiksi yrittäjä -hankkeen projektiasiantuntija Sanna Lappalainen.

Lappalaisen vetämä hanke auttaa itsensätyöllistäjiä ja ammatinharjoittajia kokeilemaan yritystoimintaa ja saamaan autenttisen kokemuksen yrittämisestä esimerkiksi harjoitusyrityksellä, joka toimii itsenäisesti mutta käyttää Riverian Y-tunnusta.

– Kullekin rakennetaan henkilökohtainen opintopolku, joka sisältää tarpeiden mukaan yrittäjä- ja substanssiosaamista täydentäviä opintoja. Aloittava yrittäjä voi kokeilla yritystoimintaa käytännössä ja harjoitella digitaalisen liiketoiminnan taitoja aidossa kaupallisessa ympäristössä.

Lappalainen muistuttaa, että yrittää voi myös palkkatyön rinnalla. Mitä matalammalla kynnyksellä ihmiset kokeilevat yrittäjyyttä, sen parempi.

– Itsensä työllistäminen on nykyaikainen tapa tehdä töitä. Siinä voi itse määritellä, millaiseksi työarjen haluaa rakentaa, ja sellaiselle on nyt kysyntää, hän sanoo.

– Meillä Pohjois-Karjalassa on hienot tukiverkostot, kuten yrittäjäjärjestö ja nuorten yrittäjien yhteisö. Lisäksi taloudellisessa tuessa auttavat kuntien ja kaupunkien kehitysyhtiöt. Yrittäjä saa aina apua, Lappalainen summaa.

Lue lisää Ammatiksi yrittäjä -hankkeesta.

Jaa somessa: