Opetus ja kasvatus, Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointiala
Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet (15 op) // kesäyliopisto
Koulutuksen tiedot
Aika ja paikka:
11.3.2026-16.2.2027 (yht. 11 koulutuspäivää), Joensuu
Kouluttaja:
Voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä, sosiaali- ja taidekasvattaja Miina Savolainen
Hinta:
2350 €. Hinta ei sisällä eikä siihen lisätä arvonlisäveroa.
Viimeinen ilmoittautumispäivä:
01.02.2026
Ilmoittautuminen
Kenelle
Koulutus on suunnattu sosiaali-, terveydenhuolto-, opetus- ja kasvatusalojen sekä työyhteisön kehittämisen ammattilaisille. Kohtaamistyönä voidaan ymmärtää myös mm. esihenkilönä, perhehoitajana, urheiluvalmentajana, tutkijana tai vapaaehtoistyöntekijänä toimiminen. Osallistuminen edellyttää ammatillista tutkintoa, meneillään olevia opintoja tai soveltavaa muuta kokemusta em. aloilta.
Osallistuminen ei edellytä harrastuneisuutta valokuvauksessa, luontevaa suhdetta valokuvissa olemiseen tai erityistä kameraa.
Kuvaus
Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet on moniammatillisille kohtaamistyön tekijöille suunnattu vuoden mittainen täydennyskoulutus. Täydennyskoulutusopinnoissa opiskellaan dialogiseen, arvostavaan katseeseen ja vuorovaikutukseen perustuvaa työotetta.
Menetelmässä yksilöiden merkityksellisiin valokuviin ja keholliseen peilaamiseen perustuva terapeuttinen identiteettityö toimii konkreettisena keinona sallivamman ja lempeämmän katsomisen tavan omaksumiseen. Työskentelyn avulla rakennetaan psykologisesti turvallisia, ryhmän keskinäistä diversiteettiä paremmin ymmärtäviä yhteisöjä sekä parannetaan yksilöiden mentalisoivaa yhteyttä itseen ja toisiin ihmisiin.
Ajankohdat
1. työpaja ke 11.3.2026
2. työpaja: ma-ti 4.–5.5.2026
3. työpaja: ke 10.6.2026
4. työpaja: ti-ke 25.–26.8.2026
5. työpaja: ke-to 7.–8.10.2026
6. työpaja: ti 15.12.2026
7. työpaja: ma-ti 15.–16.2.2027
Koulutuspäivät noin klo 9–18 Joensuussa (kellonajat tarkentuvat myöhemmin).
Hinta
2350 €. Hinta ei sisällä eikä siihen lisätä arvonlisäveroa.
Koulutusmaksu mahdollista maksaa 1-7 erässä. Ensimmäinen erä laskutetaan ennen koulutuksen aloitusta ja viimeinen ennen koulutuksen päättymistä.
Tavoitteet
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija on omaksunut voimauttavan valokuvan menetelmän teorian ja viitekehyksen. Hänellä on riittävästi tietoa ja taitoa käyttää perusteet-tasoisesti voimauttavan valokuvan menetelmää omassa työyhteisössään.
- on omaksunut dialogiseen katseeseen ja keholliseen peilaamiseen perustuvan työotteen
- osaa edistää psykologista turvallisuutta asiakastyössä
- käyttää mentalisaatiotaitojaan asiakkaan hyväksi
- osaa luovuttaa itsemäärittelyvallan asiakkaalle
- ymmärtää ammatillisuuden vastavuoroisena tunnesuhteena ja osaa asettua sen toiseksi osapuoleksi
- osaa hyödyntää tunnetyön ja kehollisen herkistymisen keinoja työssään
- ymmärtää eettiset raamit, joiden sisällä valokuvien ammatillinen käyttö on hoidollisesti laadukasta ja perusteltua
- osaa luottaa prosessiin ja vapautua pyrkimyksestä ratkaista asiakkaan asioita hänen puolestaan
- osaa soveltaa oppimaansa kohtaamisen ja katsomisen tapaa erilaisissa tilanteissa
- ymmärtää, että voimauttavan valokuvan menetelmää voi työotteen sisäistettyään käyttää myös ilman valokuvia ja kuvaamista.
Sisältö
Koulutus perustuu kokemukselliseen oppimiseen, jossa menetelmä sisäistetään henkilökohtaisen prosessin kautta ennen soveltamista toisiin ihmisiin. Opiskelijat työskentelevät koulutuksen aikana pareina tai pienryhmissä, harjoitellen menetelmän vastavuoroista katsomisen tapaa ja identiteettityön keinoja. Reilun vuoden aikana kestävässä opintokokonaisuudessa on seitsemän lähijaksoa.
Lähijaksojen välissä opiskelijat toteuttavat menetelmäharjoitteita, joiden palautus ja esittäminen tapahtuu lähijaksoilla. Harjoitusprosessit liittyvät oman minuuden, tarinan ja perhesuhteiden lempeään katsomiseen, työyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen sekä asiakas- / oppilas- / potilastyöhön. Opiskelun keskiössä on osallistujan henkilökohtainen prosessi, jonka lisäksi osallistuja toteuttaa ohjatusti voimauttavat valokuvaprosessit omassa tunneperheessään ja työyhteisössään sekä työntekijöiden että asiakkaiden kanssa. Itsenäinen työskentelyjakso sisältää myös videoluentoja ja niistä keskustelua opiskelijaryhmän yhteisellä keskustelualustalla.
Laajuus
Lähiopetus 10 op. Opiskelu koostuu seuraavista oppimistavoista:
– Menetelmäluennot ja niistä ryhmässä käyty keskustelu
– Pienryhmä/parityöskentely menetelmäharjoitteiden äärellä
– Valokuvaamiseen ja katseyhteyteen perustuvat harjoitukset sekä kuvausretket
– Menetelmän harjoitusprosessien esittelyt oppimiskeskusteluineen
Itsenäinen työskentely 5 op. Opiskelu koostuu seuraavista oppimistavoista:
– Menetelmän videoluennot (2 kpl) ja niiden purku ryhmän keskustelualustalla
– Menetelmän harjoitusprosessien toteuttaminen itsenäisesti ja niiden esitysten valmistelu lähiopetusjaksolle
– Kommentointi ja keskustelu ryhmän yhteisellä keskustelualustalla
– Menetelmäteorian lukeminen
Suoritustavat
Hyväksytty suoritus edellyttää läsnäoloa kaikilla lähijaksoilla tai poissaoloa korvaavien tehtävien hyväksyttyä suorittamista. Lisäksi opiskelijan tulee toteuttaa koulutuksen aikana annetut harjoitustehtävät tehtävänannon mukaisesti (prosessin toteutus, dialogi prosessin päähenkilön kanssa, prosessin merkityksistä keskustelu, valmiin harjoitteen esittäminen opiskelijaryhmälle ja kouluttajalle).
Koulutuksen dialogisissa harjoitustöissä (=kuvausretket, perheprosessi, työyhteisöprosessi ja asiakasprosessi) tulee toteutua dialogisuus siten, että prosessin päähenkilön itsemäärittelyoikeus on toteutunut menetelmän mukaisesti.
- Päähenkilö määrittelee prosessin teeman ja toteutustavan.
- Prosessin päätösesityksessä näkyy päähenkilön valitsemat kuvat merkityksineen.
- Opiskelija on toiminut päähenkilölle vastavuoroisena, ehdoitta hyväksyvänä katseena, herkistyen ja sovittautuen päähenkilön kokemusmaailmaan.
- Opiskelija on noudattanut menetelmän eettisiä ohjeita prosessin kulusta ja toteuttanut sen päähenkilön kannalta tunnetasolla valmiiksi, yhteistyössä päähenkilön kanssa.
Opiskelijan osaaminen arvioidaan hyväksytty / täydennettävä -asteikolla. Koulutus on suoritettu hyväksytysti, kun opiskelijan osaaminen koulutuksen päätyttyä voidaan arvioida vähintään koulutuksen osaamisperusteiden tasoiseksi.
Kouluttaja
Koulutuksen ohjaajana toimii menetelmän kehittäjä Miina Savolainen, joka tunnetaan innostavana, lämpimänä ja asiantuntevana kouluttajana. Miina Savolainen on palkittu voimauttavan valokuvan menetelmän kehittämistyöstään muun muassa Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin kulttuuripalkinnolla ja Lasten kulttuurin valtionpalkinnolla 2006 sekä Helsingin yliopiston Kristiina-palkinnolla 2009.
Koulutuksen ohjaajana toimii menetelmän kehittäjä Miina Savolainen, joka tunnetaan innostavana, lämpimänä ja asiantuntevana kouluttajana. Miina Savolainen on palkittu voimauttavan valokuvan menetelmän kehittämistyöstään muun muassa Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin kulttuuripalkinnolla ja Lasten kulttuurin valtionpalkinnolla 2006 sekä Helsingin yliopiston Kristiina-palkinnolla 2009.
Lue lisää Miinasta ja koulutuksesta: https://www.voimauttavavalokuva.net/
Koulutukseen haku 1.2.2026 mennessä
- Täytä ensin nettisivujemme ilmoittautumislomake Ilmoittaudu koulutukseen -kohdasta 1.2.2026 mennessä.
- Lähetä lisäksi hakemus kesäyliopistolle sähköpostitse (kesayliopisto@riveria.fi) 1.2.2026 mennessä. Kerro vapaamuotoisessa hakemuksessa seuraavat tiedot:
- Omat yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero)
- Koulutustausta, jolla haet koulutukseen
- Työkokemus
- Nykyinen työyhteisö
- Ammattinimike
- Miten toivot voivasi soveltaa menetelmää omassa työyhteisössäsi
- Miksi pidät menetelmää tarpeellisena ja mitä odotat koulutukselta.
Hakemusten perusteella koulutukseen valitaan enintään 16 henkilöä. Opiskelijavalinnat tehdään viimeisen hakupäivän jälkeen. Ilmoittautumiset muuttuvat sitoviksi opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen, jonka jälkeen osallistumista ei voi peruuttaa maksutta. Kaikille hakemuksen jättäneille ilmoitetaan päätöksestä sähköpostitse.
Koulutuksen toteutuminen varmistuu opiskelijavalintojen jälkeen. Kesäyliopisto lähettää ilmoittautuneille kutsukirjeen sähköpostitse, kun koulutuksen toteutuminen on varmistunut.
Maksaminen ja peruutusehdot
Lisätietoja
koulutussuunnittelija Minna Karjalainen | minna.karjalaineni@riveria.fi | 050 4304519
Apua ilmoittautumiseen
Kesäyliopisto
013 244 2540
kesayliopisto@riveria.fi