Vammaisalan ammattitutkinto | Sosiaali- ja terveysala
Henkilökohtainen avustaja
Henkilökohtainen avustaja työskentelee avustajana päivittäisissä toimissa, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä itsemääräämisoikeutta vahvistaen.
Koulutuksen tiedot
Tutkintotyyppi:
Ammattitutkinto
Hakuaika:
ilmoitetaan myöhemmin
Opintojen laajuus:
150 (osp)
Aloituspäivämäärä:
ilmoitetaan myöhemmin
Opintojen kesto:
1 - 1,5 vuotta
Opiskelutapa:
Monimuoto-opiskelu
Paikkakunta:
Joensuu
Kampus:
Joensuu Peltola
Lähipäivät:
Järjestetään pääosin verkkototeutuksena. Koulutukseen voi sisältyä myös muita yksittäisiä lähipäiviä opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti.
Koulutuksen sisältö
Henkilökohtaisen avun osaamisalan suorittanut osaa toimia henkilökohtaisena avustajana asiakkaille, jotka tarvitsevat avustajaa vammaisuutensa tai sairautensa takia. Hän avustaa päivittäisissä toimissa, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä. Hän osaa toimia henkilökohtaisen avun käyttäjän ohjeiden mukaisesti kunnioittaen itsemääräämisoikeutta. Henkilökohtaisen avun osaamisalan suorittanut edistää toiminnallaan työhyvinvointia ja turvallisuutta.
Tutkinnon suorittaneen valinnoista riippuen henkilökohtainen avustaja osaa tukea asiakkaan vuorovaikutusta ja kommunikointia arjen tilanteissa sekä toimia yhteistyössä perheen ja läheisten kanssa. Tutkintoon voi sisältyä tutkinnon osa tai osia puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon perusteesta sekä ammatillisen perustutkinnon, toisesta ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteesta.
Kustannukset
Koulutus on maksuton. Kaikille Riverian opiskelijoille suositellaan kannettavaa tietokonetta opiskelun työkaluksi. Opiskelijat hankkivat tietokoneen omakustanteisesti.
Opiskelijavalinta
Koulutus sopii henkilölle, joka on kiinnostunut työskentelemään asiakkaiden kanssa, jotka tarvitsevat avustajaa vammaisuutensa tai sairautensa takia. Avustaminen voi tapahtua asiakkaan kotona tai kodin ulkopuolella
Tutkinnossa on toimintakykyyn ja terveydentilaan liittyviä vaatimuksia. Terveydentilavaatimuksilla varmistetaan, että opiskelija on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä alan opintoihin oppilaitoksessa ja työpaikalla.
Opiskelijan terveydentila tai toimintakyky ei saa vaarantaa asiakkaiden, potilaiden, työntekijöiden tai muiden opiskelijoiden turvallisuutta.
Jo hakuvaiheessa kannattaa tarkistaa onko koulutuksessa sellaisia vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle tai tutkinnon suorittamiselle. Tarvittaessa kannattaa keskustella terveydenhoitajan, lääkärin tai Riverian opiskeluhuollon henkilöstön kanssa.
On hakijan etu, että häntä ei valita sellaiseen koulutukseen, jossa hän ei terveydentilansa tai toimintakykynsä vuoksi voisi opiskella tai toimia työpaikalla.
Mikäli hakijalla on ollut päihderiippuvuus, suosittelemme ennen alan opintoihin hakeutumista vähintään kahden vuoden raittiutta.
Pääsääntöisesti emme valitse korvaushoidossa olevia hakijoita opiskelemaan sosiaali- ja terveysalaa. Hakijan tulee ilmoittaa korvaushoidosta jo hakeutumisen yhteydessä, jotta yksilöllinen tilannearvio soveltuvuudesta voidaan tehdä.
Lisätietoja terveydentilavaatimuksista Opintopolku.fi -palvelussa Hakijan terveys ja toimintakyky.
Lisätietoja terveydentilan arvioinnista hakuvaiheessa.
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelu järjestetään oppilaitoksen tiloissa jatkuvan haun aikataulun mukaisesti. Saat haastattelukutsun sähköpostitse.
Lue tarkemmat valintaperusteet.
Jos äidinkielesi ei ole suomi, liitä hakemukselle todistus suomen kielen taidostasi. Katso hyväksytyt todistukset kielitaidosta.
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella.
Valintahaastattelut järjestetään oppilaitoksessa 22.1.2024, 26.2.2024 ja 25.3.2024.
Haastattelukutsu lähetetään sähköpostitse.
Opintojen jälkeen
Ammattitutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.
Henkilökohtaisen avun osaamisalan suorittaneet työskentelevät henkilökohtaisen avun palvelujärjestelmässä henkilökohtaisina avustajina avustaen henkilökohtaisen avun käyttäjiä vammaispalvelulain (380/1987) säännösten mukaisesti.